22.9.2012

Lauantai-illan audiohuumaa

Lauantai-illan kunniaksi kerron hieman Koe-eläinpuistosta. Se on radiotaajuuksien parasta ja suorapuheisinta laatuviihdettä.


Koe-eläinpuisto kumpuaa pitkäpartaisen Gösta Sundqvistin häkellyttävän vilkkaasta mielikuvituksesta. Jaksoissa seikkailee sekalainen hahmokavalkadi, joka tulee omaleimaisine persoonineen hyvin tutuksi kuuntelijoille. Yllä olevassa kanarialinnunkeltaisen T-paidan kuvassa näkyy osa laajasta hahmojoukosta.

Oikeassa reunassa on itse Gösta "Göde" Sundqvist: tyylilleen uskollisesti shortseihin, verkkaritakkiin ja lenkkareihin pukeutuneena. Selässään hän kantaa Ylen keskiraskasta lähetinyksikköä, joka painaa useita satoja kiloja. Hän pitää lähetyksen kaikki langat käsissään ja luotsaa hahmoja mitä mielenkiintoisimpiin seikkailuihin alati vaihtuvissa ympäristöissä.

Kyltin alla kurkkuaan kostuttaa laulava ratikkakuski Aarne "Iso-Pitkä" Tenkanen. Hän toimii monissa jaksoissa Göden juontajakollegana, kuten myös etualan katseenvangitsija Tarja Loponen. Hän on matkaemäntä ja mannekiini, joka ei ujostele kertoa matkamuistojaan – eipä hän taida ujostella juuri mitään muutakaan.

Vaaleatukkainen ilveilevä hahmo on Hans-Christian "HC, Kride" Andersen, riehakasluonteinen parikymppinen. Siniseen pukuun sonnustautunut miekkonen on isännöitsijä Olavi "Kulli-Olli" Granström. Isännöitsijän kainalossa nojailee talonmiehen rouva Senja Korpela. Kireissä vaaleanpunaisissa hiihtohaalareissa poseeraava pipopää on varsinainen latujen legenda, eli Antero "Antsa" Halonen.

Pelkkä hahmojen luettelu ei kerro juuri mitään ohjelmasta – Koe-eläinpuisto pitää kokea itse kuunnellen. Ohjelma rakentuu spiikeistä ja niiden välissä soitettavista kappaleista. Usein biisit liittyvät ovelasti parhaillaan käsiteltäviin teemoihin; siten muodostuu ilahduttavan nokkelia siltoja hahmojen seikkailujen ja musiikin välille. Gödellä oli hyvin monipuolinen musiikkimaku, joten ohjelmassa kuullaan laajalti hittejä ja harvinaisuuksia menneiltä vuosikymmeniltä.

Koe-eläinpuiston aikakausi kesti vuosikymmenen, vuodesta 1993 vuoteen 2003. Sundqvistin menehtymisen jälkeen ohjelma lopetettiin. Uskolliset kuuntelijat ovat vuosien varrella saaneet nauttia uusintakierroksista ja uusinnat pyörivät iloksemme edelleen. Tällä hetkellä Yle lähettää jaksoja vuodelta 1998.

Koe-eläinpuisto avaa porttinsa lauantaisin Radio Suomen taajuudella klo 22.05, ja aikamoista audiohaipakkaa kestää aina puoleenyöhön asti. Viisi uusinta jaksoa on kuunneltavissa jälkikäteen YLE Areenassa.

6 kommenttia:

 1. Niistä puhutaan paljon Koe-eläinpuistossa, monin kekseliäin synonyymein.

  VastaaPoista
 2. Niinpä, synonyymeja löytyy tietyille asioille KEPistä runsain mitoin :D. Itsehän löysin Koe-eläinpuiston vasta 2008 alkaneiden uusintojen myötä.

  Kun tuon kuvan netistä löysin jokin aikas sitten, niin tunnistin pelkästään radiokuuntelun perusteella kaikki muut paitsi tuon valkotukkaisen hemmon. Luulin sitä Zero Luotolaksi, mutta ilmeisesti kyseessä on kuitenkin Kride ?

  VastaaPoista
 3. Gödellä oli suunnattoman laaja sanavarasto. Hienoa, että sinäkin olet löytänyt Koe-eläinpuiston kiehtovan maailman. :)

  Kuuntelun perusteella olen aina ajatellut, että kuvan vaaleatukkainen irvistävä henkilö olisi Kride. Nyt kun mainitsit Zeron, niin onhan sekin aivan mahdollinen tulkinta. :)

  Koe-eläinpuiston fanisivuilla kerrotaan Zeron esiintyvän silloin tällöin foliohattu päässään. http://www.elisanet.fi/ka0210/gse/hahmot.html#zero
  Samalla sivustolla kuvaa on myös tulkittu niin, että siinä olisi Kride. http://www.elisanet.fi/ka0210/gse/hahmot.html#kride

  VastaaPoista
 4. Sen verran tarkennusta, että Koe-eläinpuisto lopetettiin jo ennen Göstan kuolemaa. Sen tilalle tuli Teinitalo, joka loppui Göstan kuolemaan.

  VastaaPoista